Home » België » Nonceveux: Ninglinspo nr° 21 - 6.38 km LW

Nonceveux: Ninglinspo nr° 21 - 6.38 km LW

Een diavoorstelling is onderaan de pagina te vinden!

Welkom in de vallei van de ‘Ninglinspo’

De merkwaardige naam ‘Ninglinspo’ is het gevolg van een schrijffout van Franse cartografen die een flink aantal plaatsnamen verdraaiden in het ‘Ourthe-departement’ welke in 1876 bij ons gecreëerd werd. Zij verwisselden de naam van de stroom met de naam van het stuk grond daar waar de beek in de ‘Amblève’ stroomt. Dit stuk grond heette: “En Inglin spau” d.w.z. bij de bron van Inglin, naam van de persoon waarvan men het spoor bijster is.

De originele naam van de beek is in feite ‘Le Doulneux’ (in het Latijns: Dulnosus) welke laat zien dat hij van een elzenbos afkomstig is. In de charte van ‘Sigebert III’ uit 647 wordt deze naam al genoemd.

De namen van de verschillende baden en putten welke in de loop der jaren door het water gevormd zijn en welke zich op de hele wandeling N°21 bevinden, zijn door ‘Laurent-François Dethier’ bedacht. Dit was een advocaat uit ‘Theux’, afgevaardigde van de Vijfhonderd Raad te ‘Parijs’, welke een erg actieve rol speelde in de Revolutie van ‘Franchimont’ in 1789 en in de convocatie van het congres van ‘Polleur’.

Deze kleine vallei is geheel schoongemaakt en in goede staat gebracht door studenten in het kader van de “Opération Eté Solidaire 2005” van het ‘Waalse Gewest’ in samenwerking met de gemeente ‘Aywaille’.

Bron: bord aan startplaatsNinglinspo Nr 21
Geografische data – 10,1 KB 132 downloads
Kaartje Ninglinspo N 21
PDF – 2,8 MB 139 downloads

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.