Home » Luxemburg » Rombach-Martelange 9.94Km LW

Rombach-Martelange 9.94Km LW

Bekijk de foto's van deze wandeling

Dit is een prachtige, best pittige wandeling uit de gids "201 Circuits auto-pédestres". De routes zijn duidelijk bewegwijzerd met blauwe vlaggetjes op witte achtergrond. Op de laatste kilometer na verloopt de gehele wandeling over verharde wegen. En dat komt goed uit, want er zijn prachtige uitzichten bij de vleet, die men kan bewonderen zonder er te moeten op letten waar men de voeten neerzet. ;o)


De wandeling komt aan de Wolflinger kluis voorbij. Het verhaal ervan is hieronder te lezen:

Die Wolflinger Klause (Wolwener Klaus)

De Wolflinger Kluis

Tijdens de jaren achttienhonderd was er een kluis, aan de vroegere “Wolwener” kerk die hier stond, aangebouwd. De kapel werd in 1908/1909 op de fundamenten van deze kerk heropgebouwd. Binnen bevindt zich een altaar met een beeld van de Moeder Gods, met de van het kruis genomen Jezus. Het altaar is omgeven met houtsculpturen van 14 noodhelpers. Nog altijd treft men hier pelgrims aan die naar de noodhelpers komen om te bidden. Een grote rode beuk “Wolramsbuch” staat naast de kapel. Deze imposante beuk is 1,75m in doorsnede en heeft in de loop der tijden heel wat onweders overleeft, doch niet geheel schadeloos. Aan de boom is ook een legende van broedermoord verbonden:

Tegen het einde van de jaren 1200 leefden op het slot van Bondorf twee stiefbroeders, Wolfram en Ulrich. Wolfram haatte Ulrich zo zeer, dat hij zijn stiefbroeder in het bos bij Wolwelingen vermoordde. Toen hij tijdens de lijkdienst aan de kist van de vermoorde broeder kwam, begonnen die zijn wonden te bloeden. Zo was Wolfram’s schuld duidelijk bewezen. Sindsdien doolde hij als zwarte ridder rond. Een inwoner en een bedevaart naar de paus in Avignon bewogen hem ertoe om terug te keren naar de plaats van de misdaad. Daar bouwde hij zichzelf een armzalige hut, die later de Wolwener kluis werd. Iedere vrijdag droeg hij een zwaar kruis tot Friedburg nabij Arsdorf, van waar Ulrich afkomstig was. Op een dag werd Wolfram in zijn hut dood gevonden met naast hem een perkament met de door hem geschreven schuldbekentenis.Rombach Martelange
Geografische data – 26,6 KB 64 downloads
Kaartje Rombach Martelange
PDF – 1,8 MB 74 downloads

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.